Jag minns mitt 00-tal

2000

Efter som jag oftast ägnar min tid åt att se vad som kommer härnäst så tyckte jag att det var en intressant utmaning när Erik Starck på Skiften efterlyste min syn på vad som årtiondet vi strax lämnar har fört med sig. En vecka senare, och en fundering på om jag skulle posta det på någon av mina podcast eller företagsbloggar så kom jag fram till att jag skulle sätta upp en mer privat blogg här.och här är min tillbakablick.

Bärbart

Vi hade i och för sig bärbara datorer redan 1999, men den portabla kulturen slog igenom stort under det här decenniet. Efter det här årtiondet är finns det få som inte arbetat hemma på sin laptop, suttit på ett café eller en flygplats och jobbat eller spontant fotograferat en händelse på sin mobilkamera, något de inte skulle gjort helt enkelt för att de inte hade tänkt på att ta med sig sin vanliga kamera.

Googlande

Vi började årtiondet med Altavista som första val bland den breda allmänheten och efter en kort sväng med Alltheweb för några av oss så tog Google vid. Men med googlande syftar jag på en beteendeförändring. Kommer ni ihåg hela kvällar med dispyter om sakfakta av typen »jag vet att det var Kevin Bacon som var med i den där filmen« mot »nej det var ju Kiefer Sutherland«? Konflikter om sakfakta med stora gräl som resultat är nu sällsynta, vi evolverat till en kultur där vi 10 sekunder in i grälet istället väljer att nätsöka efter det rätta svaret långt innan någon hinner ens bli upprörd.

Nya medievanor

Tidigt in på 2000-talet började vi upptäcka att det var roligare att sluka tv-serier genom att köpa hela säsonger på DVD. Därefter tog Bittorrent, Youtube, Tivo och iTunes vid och omvände oss från passiva tittare på tablålagd tv till medvetna aktiva tittare. Lägg till detta att Craigs-list förändrade spelplanen för dagstidningar och vårt behov att färska nyheter gick en från en stadig hotellfrukost varje morgon till en tapasbuffé utspridd över hela dagen.

Så för att sammanfatta; 2000–2010 kommer vi att minnas som det fria årtiondet, och med det så har jag väl också avslöjat att jag ser att Free både som i information och som i öl är något som vi kommer att vara nostalgiska och/eller skämmas över tio år senare. För en av konsekvenserna av att definiera en epok är ju att vi också kan säga att den går i graven, förhoppningsvis till förmån för något ännu mer spännande.

This entry was posted in Svenska, Tomas Seo and tagged , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 2009/06/05 at 08:19 | Permalink

    Sekelskiftet känns långt borta, men dina minnen överensstämmer mycket bra med mina. Google känns för mig som den stora förändraren, både vad gäller sök och webbappar.
    Clay Shirky uttryckte det bra igår: Google gick om Yahoo genom att fatta att det är “Publish then filter” som gäller och inte tvärtom som det varit genom hela historien tidigare.
    Och när jag började ordbehandla med Writely (numera Google Docs) år 2005 så infann sig genast känslan, “wow, detta är framtiden!” och vi har ju bara skrapat på ytan av molnbaserade tjänster än.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>